lördag 30 juni 2007

Jalapeño

Här en bild på en av mina personliga favoriter. Jalapeñon. 70mm lång idag och den fortsätter att växa. Mycket allround chile med runt 10000 scovillegrader. Har man tur så kan det bli bortåt hundra sådana här på en planta. Jag gör gelé, picklar, grillar mm. med denna läckerhet. Den går alldeles utmärkt att frysa. För det mesta användes den grön (omogen).
Ett recept på en snabbsalsa som jag fått av en av mina svärsöner som kommer från landet Chile
delar jag gärna med mig av. Det är så lätt att tillverka denna salsa så man kan starta upp när gästerna har börjat äta. Gör så här:

SnabbSalsa

Ingredienser:
1-2 Jalapeño
En skvätt olivolja
En skvätt vinäger
En skvätt vatten
1-2 vitlöksklyftor
En nypa salt. Helst havssalt eller gourmesalt.

Tillredning:
Finhacka chile och vitlök.
Ner med bitarna i en mortel och krossa alltihop.
Ner med resten av ingredienserna utom vattnet.
Rör om och häll upp i en snygg skål.
Nu häller du ett par matskedar ljummet vatten i morteln. Skvalpar om lite och häller över salsan.
Klart!
Så gör man i Chile när man vill ha lite hetta direkt från trädgården på tallriken
Denna salsan kan användas till allt. Jättegod till pasta, allt kött, grillat mm.
Styrkan kan regleras genom att ta bort dom vita mellanväggarna och fröfästen.

Bone apetit

Inga kommentarer: