söndag 8 april 2007

Chilepulver







Idag har jag gjort chilepulver. En klase Abchazskij Ostruyi, som hängt och torkat i köket sen i höstas var färdig för att pulveriseras. Jag torkar frukterna i ugnen ett par timmar på svag värme för att få dom riktigt knastertorra. Sedan tog jag bort kärnorna för att få pulvret riktigt rött och mättat i färgen. Abchazskij Ostruyi är en tunnskalig chile med mycket hetta, så jag förväntar mig ett riktigt starkt pulver. Frukterna kommer från endast en planta, som producerade alla dessa frukter i somras. Jag räknade dom inte , men det var bortåt femtio stycken. Alla fick inte plats i mixern så jag körde dom i omgångar. Slutligen så mixade jag alltsammans på turbofart. Men pulvret blir aldrig lika finfördelat som det man köper. Hur länge man än kör mixern. Kanske någon vet hur man bär sig åt för att det ska bli "riktigt" pulver. Men riktigt starkt blev det. Jag fyllde fyra glasburkar. En till oss själva och en var till våra barn.
Nästa gång jag skall göra chilepulver, så blir det utomhus. Det fina stoftet som sprids i huset gör att alla får nys och host attacker. Vi var fyra stycken vuxna som nös och hostade i kapp. Kul i början kanske, men efter en timme så har man tröttnat.
Årets chile växer nu så det knakar. Men det ska jag blogga mer om senare.




2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej igen Thomas
Tyvärr har jag ingen erfarenhet och kan därför inte ge Dig några råd eller tips, men det är mycket spännande att följa Ditt arbete.
Lycka till
Lennart

Thomas Engström sa...

Hejsan Lennart.
Kul att Du tittar in lite då och då. Det väcks kanske ett intresse för chileodling vad det lider. Du har ju tränat på penséer en gång för länge sedan. Dom färdigheterna
kommer kanske till användning....