

Nu är fröna i jorden. Kunde inte hålla mig längre. Hade planerat sådd ett par veckor senare. Men nu är det gjort.
Det blev åtta olika sorter. Dom som jag räknat upp tidigare, plus Golden Cayenne. Jag använder kaktus eller såjord. Den har ingen tillsats av gödning och man riskerar inte att dom små späda rötterna bränns sönder. Lägger fröna ovanpå jorden och "pudrar" sedan ett tunt lager med jord ovanpå. Vattnar gör jag med en sprayflaska. Som sålåda använder jag köttråg. Sådana du får när du köper malet kött på konsum. När du ska göra Chili Con Carne...
In med alltihop i en plastpåse, för att hålla jämn fuktighet. Påsen måste vara ordentligt öppen i ena änden för att undvika mögelbildning. Temperaturen där dom står är ungefär 22grader. Där är dåligt med ljus, så jag ska sätta upp en ljuskälla ovanför sålådorna. Innan fröna har grott.
In med alltihop i en plastpåse, för att hålla jämn fuktighet. Påsen måste vara ordentligt öppen i ena änden för att undvika mögelbildning. Temperaturen där dom står är ungefär 22grader. Där är dåligt med ljus, så jag ska sätta upp en ljuskälla ovanför sålådorna. Innan fröna har grott.
Nu är det bara till att vänta. Inom ett par veckor bör man kunna se de första livstecknen.
Jag misstänker att vissa frö inte gror. Dom kan vara för gamla. Mina Serranofrö är från 2002 och det är möjligt att dom gett upp.
4 kommentarer:
Det ska bli spännande att följa din odling. Jag sådde 7 sorter för en dryg vecka sedan. Det är lite lustigt att se hur de gror som på en given signal, alla av en sort kommer visst upp samtidigt. Fast man lyckas ju inte med allt. Jag provar Esplette i år men den verkar lite seg. Bara tre av 10 frön har kommit upp. Även Habaneron är trög.
Ibland kommer inte ett enda frö av en viss sort upp. Det beror antagligen på grobarheten, fröna kan vara för gamla. Eller fått angrepp av mögel. Vad är Esplette för en chile? Har inte hört talas om den.
Det var en ny sort hos Örtagården i år. Klarröd, tunnskalig och sägs vara den perfekta frukten om man vill ha till pulver. Philip Plönninge skriver mycket i sin bok om chile om en sort som heter Piment d´esplette. Gissar att det är samma sort eller i vart fall en mycket nära släkting. Jag har sått några frön till nu för att få tillräckligt många plantor. Ska försöka hålla koll på vilka som blev sådda när under säsongen för att se hur stor skillnad de skilda såveckorna gör i slutänden. Se där! Nu har jag visst vänt mitt misslyckande till ett intressant experiment!
Bra experiment! Du får gärna berätta här om skillnaden i såveckor hade någon betydelse för skörden.
Skicka en kommentar